Etappe 3 kan van start

6 Oktober. We arriveerden na een prima vlucht in het drukke Kathmandu. Twee dagen hebben we de tijd voor de laatste voorbereidingen op Etappe 3. Als alles goed verloopt, wordt dit de slot-etappe van onze 2000 kilometer lange Nepal Traverse. Het is een relatief korte etappe van zo’n vier weken. We starten woensdag 9 oktober in Tumlingtar (Makalu-gebied) waar we de vorige etappe (2b) in november 2012 eindigden. Einddoel van de etappe en van de gehele Traverse is de pas Jhingsang La (6164 m), gelegen in het Kanchenjunga-gebied. Dit berggebied in het uiterste oosten van Nepal wordt gedomineerd door de Kanchenjunga, met 8586 meter de op twee na hoogste berg ter wereld. De regio is met zo’n 300 toeristen een van de minst bezochte trekkinggebieden van Nepal.

De Jhingsang La ligt zo’n vijftien kilometer ten noord-oosten van het Kanchenjunga basiskamp, aan het eind van een gigantische gletsjer. Tot een paar weken geleden konden we geen enkele informatie vinden over dit stuk en de route, anders dan dat er tientallen jaren niemand zou zijn geweest. Robin Boustead mailde ons eerder: “In the last 10 years, I know of a few treks that have tried to get close to the Jhinsang La. Recently the glacier to the pass has become very broken and unstable. Locals still cross it when going to Tibet or hunting but it’s quite difficult. Most groups that have tried have given up as it has taken too long to cross.”

Toen we een paar weken geleden op Google Earth de laatste stand van zaken bestudeerden op de satellietopnamen, ontdekten we een link naar een Indiase expeditie naar de 7462 m hoge Jhingsang Peak (ook wel Jongsong Ri genoemd) van vorig jaar. Na vele omzwervingen zijn we bij de expeditieleider Pradeep Sahoo terecht gekomen. Het team beklom de berg via de Indiase kant, waarbij de top overigens net niet werd gehaald. Ze bleken niet op de Jhingsang La (ons einddoel) te zijn geweest. Helaas voor ons, maar ze passeerden de pas wel op twee kilometer afstand. Toch leverde het contact zeer waardevolle informatie op: een foto (weliswaar vanaf de Indiase kant, maar voor het eerst een beeld!) plus het nieuws dat er een Spaanse expeditie in 2009 de Dome Kang zou hebben beklommen (een berg valkbij de pas). Vanaf de Nepalese kant en het team zou op de pas Jhingsang La zijn geweest! Uiteindelijk is het ook gelukt deze expeditieleider te pakken te krijgen en hebben we een dag voor vertrek extra informatie ontvangen. Hij schreef ons:

“The real glacier(ice) starts at approx. 5900 metres. We were in spring, so hardly crevasses on the glacier. The easiest part is the pass, up to the top it is max 50%. The big challenge is the very long glacier moraine before, with huge rocks and obstacles. It is too far to do in one day to the pass and it is difficult to find a campsite. It is adventure in its pure form. We had a snow leopard around us. The best high difficult trekking trip in our lives.”

We weten nu een beetje wat ons te wachten staat en bovendien konden we met deze informatie het mee te nemen klimmateriaal beter samenstellen. Spannend wordt hoe de gletsjer er vier jaar later aan toe is en in hoeverre gletsjerspleten (na de warme moesson) voor obstakels gaan zorgen. Maar wat een mooi vooruitzicht om dit allemaal te gaan ervaren!