Etappe 3 najaar 2013

Foto: Uitzicht vanuit Makalu-gebied op het Kanchenjunga-massief 8586 m en de bergreus Jannu 7710 m (najaar ’12)

15 Juni. Katja & Henk vertrekken dit najaar opnieuw naar Nepal voor de slot-etappe van de Nepal Traverse (etappe 3). Samen met teamgenoot Chhiree zal worden ingevlogen naar Tumlingtar in het Makalu-gebied. Daarna start de voettocht richting noorden, om in Hongon de Upper Great Himalaya Trail in oostelijke richting weer op te pakken. Het gaat dan door de wildernis van het Lumba Sambha-gebied richting Kanchenjunga-gebied, in het uiterste oosten van Nepal. De bergreus Kanchenjunga is met 8586 meter de op twee na hoogste ter wereld. Einddoel van de tocht is de pas Jhingsang La (6164 m), een paar dagen verwijderd van het Kanchenjunga-basiskamp. Het zal mogelijk een forse uitdaging worden deze gletsjerpas te bereiken: er is geen informatie te vinden over dit uiterste stukje Nepal en kenners geven de indruk dat de gletsjer in slechte staat is. Er zou hier de laatste jaren geen mens zijn geweest. Afhankelijk van de gletsjersituatie kan deze beklimming dus een expeditie op zich worden.

Tot slot resteert de voettocht terug naar de bewoonde wereld, naar dorpje Taplejung van waaruit wordt teruggevlogen naar Kathmandu. De gehele Nepal Traverse zou daarmee zijn volbracht.
Er zijn meerdere mensen en teams die de internationaal bekende (Lower) Great Himalaya Trail hebben volbracht, maar slechts een enkeling deed de gehele 1700 km lange Upper-GHT, de alpiene variant. De 2000 km lange Nepal Traverse is een uitbreiding van de Upper-GHT, aangezien als begin- en eindpunt het drielandenpunt Nepal-India-Tibet wordt aan- gehouden in respectievelijk het uiterste noord-westen en noord-oosten van Nepal. Voor de Upper Great Himalaya Trail wordt als begin- of eindpunt het Kanchenjunga-basiskamp aangehouden.

De eerdere etappes van de Nepal Traverse zijn volbracht in 2011 (etappe 1) en 2012 (etappe 2a en etappe 2b).

Lees meer blogberichten van Etappe 3.