Great Himalaya Trail completed!

8 November 2013. Mijlpaal Upper GHT. Op 2 november j.l. legden Katja Staartjes, Henk Wesselius en Chhiree Sherpa de laatste kilometers en hoogtemeters af van de Upper Great Himalaya Trail in het uiterste oosten van Nepal: van Chiruwa naar eindpunt Taplejung. Katja en Henk liepen de totale alpiene (hoge) variant van de GHT van het westen (grens met Tibet) naar het oosten (Kanchenjunga-basiskamp). Dat deden ze in vier delen sinds 2011, waarbij de Nepalees Chhiree hen versterkte op drie van de vier etappes.
De Great Himalaya Trail is de afgelopen jaren door meerdere mensen gelopen, maar meestal betrof het de lage variant (Lower GHT), die de lastige bergpassen boven de 5000 en 6000 omzeilt. Het is wereldwijd een handvol mensen gelukt de totale Upper GHT te voltooien. De hoogste bergpassen reiken tot 6200 meter en vergen klimervaring.

Kanchenjunga, met 8586 meter de nummer drie van de wereld, gezien vanuit het (noordelijke) basiskamp op 5150 meter.

 

Katja en Henk liepen een uitgebreide variant van de veeleisende Upper GHT: zij breidden de tocht in de Far West van Nepal uit met zo’n 400 kilometer, door te starten in de stad Darchula en het noordwestelijke drielandenpunt Tinkar La (5258 m) aan te doen. Einddoel van de Nepal Traverse was het bereiken van de bergpas Jhingsang La, (6164 m) zo’n drie kilometer verwijderd van het werkelijke drielandenpunt Jhingsang Peak (7462 m).
De Upper GHT eindigt in het Kanchenjunga-basiskamp, of beter gezegd: begint hier veelal. De pas Jhingsang La ligt twaalf kilometer noordoostelijk van het basiskamp van deze achtduizender. Uiteindelijk lukte het helaas niet om de Jhingsang La te bereiken. De weersomstandigheden waren de tweede helft van oktober extreem: door de cycloon Phailin (12 oktober, India) viel in een groot deel van Nepal drie dagen non-stop neerslag en was het weer vervolgens drie weken van slag. Vele expedities in het hele land staakten hun beklimming/tocht. Ook het GHT-team had oponthoud door het slechte weer, maar Katja, Henk en Chhiree slaagden er gelukkig in om de bergpassen Lumbha Sambha (5160 m) en Nango La (4780 m) te overschrijden. Uiteindelijk moesten zij op 29 oktober de grenzen respecteren van de natuur: het team kwam tot een paar kilometer voorbij het Kanchenjunga-basiskamp en keerde toen om vanwege de sneeuwcondities: opgewaaide, diepe en zachte sneeuw maakte het te gevaarlijk om tussen de grote rotsblokken door te traverseren op de gletsjer. Dat was ’s nachts, en overdag zou de sneeuw alleen maar zachter zijn geworden.
De Jhingsang-gletsjer is de laatste twintig jaar nauwelijks betreden: voor zover bekend alleen door een Spaanse expeditie in 2007 en 2009. Het drietal heeft het desolate gebied gelaten voor wat het was: domein van de machtige sneeuwluipaard.
Kortom: Goud voor de Upper Great Himalaya Trail, Zilver voor de Nepal Traverse!

Katja werkt aan een nieuw boek over de expeditie: Lopen over de grens, dat op 1 maart 2014 uitkomt in samenwerking met Hemels van der Hart (ontwerp) en Lecturis (uitgave).

Nepal Traverse: Darchula – Taplejung
• 2000 kilometer, 125.000 hoogtemeters omhoog + omlaag;
• 22 bergpassen > 5000 meter, waarvan 2 > 6000 meter;
• 141 dagen totaal, waarvan 119 loopdagen;
• 22 dagen rust / oponthoud (acclimatisatie, slecht weer e.d.)

Upper Great Himalaya Trail: Yari (vlakbij Hilsa) – Taplejung
• 1600 kilometer, 98.000 hoogtemeters omhoog + omlaag;
• 18 bergpassen > 5000 meter, waarvan 2 > 6000 meter met o.a. Yala La, Jungben La, Larkya La, Tilman-pas, Tashi Labtsa, Amphu Labtsa, West & East Col, Lumbha Sambha;
• 108 dagen totaal, waarvan 92 loopdagen;
• 16 dagen rust / oponthoud (acclimatisatie, slecht weer e.d.)

Bekijk meer over etappe 3.
Link naar de eerdere etappes van de Nepal Traverse: etappe 1 (2011), etappe 2a en etappe 2b (2012).

Op de etappe-pagina’s zijn route, foto’s en enkele filmpjes te bekijken. De gebiedspagina’s linken naar de blogs.