Roet in eten door moesson

De rugzakken waren zwaar, maar we beleefden geweldige dagen met z’n vieren en het was één groot avontuur: de omgeving, de vriendelijke mensen… We kwamen op plaatsen waar de mensen zelfs nog nooit eerder westerlingen hadden ontmoet, heel bijzonder!
Helaas gooide de moesson roet in het eten: deze was een paar maten groter dan normaal. Vooral tegen het einde – precies toen wij startten – ondervonden India en Nepal, in navolging van Pakistan, grote problemen door de extreme regenval. Dit was ook de reden dat de autorit een dag langer duurde dan gepland. Maar ach, dat kan gebeuren in Nepal. Vervelender was de veelvuldige regen tijdens het lopen. En alle ´landslides´ die de route soms behoorlijk lastig maakten.
Echte consequenties gaf de regen op de vierde dag, toen bleek dat het niet zou lukken om het startpunt van onze Traverse (het noord-westelijke drielandenpunt Tinkar La) te bereiken. De Mahakali-rivier was dermate overstroomd dat het voetpad een halve dag lopen ten noorden van Dumlin volledig was verdwenen. Daarmee was de enige weg richting Tinkar en het drielandenpunt geblokkeerd. We hebben geprobeerd ons met een touw een weg te banen langs de zijkant van de rivier, maar gezien de sterke stroming en de diepte, bleek dit onmogelijk. Dikke pech. Maar vooral ook locaal een domper: de plaatselijke bevolking ten noorden van Dumlin heeft wekenlang volledig geïsoleerd gezeten.
Uiteraard hevig teleurgesteld zijn we op onze schreden teruggekeerd om direct te starten met de traverse oostwaarts – dan maar zonder het beoogde formele startpunt – maar met de stellige overtuiging dit grenspunt ooit nog eens te bereiken.