Het team

Het Nederlandse team voor de Nepal Traverse bestond uit het echtpaar Katja Staartjes en Henk Wesselius. Zij ondernamen samen vele tochten en beklimmingen in de Alpen, Himalaya, Karakoram en Andes. Gedurende een groot deel van de Nepal Traverse is het tweetal vergezeld door Chhiree Sherpa. Op enkele stukken is het team ondersteund door een lokale drager.


Katja Staartjes

Nepalkenner Katja Staartjes heeft haar achtergrond in de atletiek (nationale selectie middenlange afstand) en raakte verliefd op de bergen in 1983 toen zij een trektocht maakte in Oostenrijk. Eind jaren negentig stond zij op de top van Cho Oyu (8201 m) en Mount Everest (als 1e Nederlandse vrouw). Daarna leidde ze een aantal expedities. Samen met partner Henk beklom zij de toppen van Ama Dablam, Gasherbrum I en in 2008 de voortop (8140 m) van Manaslu. Katja schreef de boeken Hoog spel en Top-inspiratie. Op 1 maart 2014 kwam het boek uit over de Nepal Traverse: Lopen over de grens.
In het dagelijks leven werkt Katja als trainer/coach en als inspiratie spreker. Bij de motivatie-lezingen staan de parallellen centraal tussen organisatievraagstukken en het expeditieklimmen. Voor meer informatie: www.katjastaartjes.nl.


Henk Wesselius

Net als Katja heeft Henk Wesselius een achtergrond in de atletiek met een pr van 2:28 op de marathon. Henk is een ervaren expeditieklimmer met een voorliefde voor markante, mooi gevormde bergen. Zo stond hij op een aantal van de meest spectaculaire toppen van de wereld: Alpamayo (5974 m) in Peru, Khan Tengri (6995 m) in Kazachstan en Ama Dablam (6856 m) in Nepal. Henk maakte deel uit van de Nederlandse expeditie naar Mount Everest in 2000 (o.l.v. Hans van der Meulen), waarbij hij een hoogte van 8600 meter bereikte. Daarnaast stond hij samen met Katja op de top van Gasherbrum I en de voortop van Manaslu. Henk werkt bij VolkerRail als hoofdmonteur energievoorziening aan het spoor.


Chhiree Sherpa

Chhiree behoort tot het Sherpa-volk en komt oorspronkelijk uit het dorpje Mera gelegen in het Solo-gebied, het gebied ten zuiden van Khumbu met de Mount Everest. Chhiree woont tegenwoordig met zijn gezin in Kathmandu, zoals vele Sherpa’s die leven van de trekking business. Hij beschikt over grote expertise van het Mount Kailash-gebied in Tibet. Deze ronde liep hij al meer dan 50 maal. Daarnaast komt hij vaak in de gebieden Everest, Annapurna, Langtang en Mustang. Met Katja en Henk kwam hij voor het eerst in de Far West, Mugu en Dolpo. Ook de route over de drie zware cols in het Everest/Makalu-gebied en de route in Kanchenjunga waren voor Chhiree nieuw terrein. Chhiree vergezelde Katja en Henk op etappe 1 en 3 en deels bij etappe 2b. Op gebied van cultuur en contact met de lokale bevolking was hij hun gids en onmisbaar.