Droom

Het idee voor de Nepal Traverse ontstond in december 2008, toen Katja Staartjes en Henk Wesselius het Krijtlandpad in Limburg liepen, dat het Nederlandse drielandenpunt op de Vaalserberg aandoet. ‘Ineens moesten we denken aan Nepal en concludeerden dat dit land 2 drielandenpunten heeft. Zonder de locatie en hoogte van deze grenspunten te weten, bedachten we onze nieuwe expeditie: deze twee punten met elkaar verbinden via een mega-trektocht te voet. Et voila, een nieuwe droom was geboren!’

Voorbereiding

Plan was om in het najaar van 2010 van start te gaan, startend bij het noord-westelijk drielandenpunt Tinkar La (5258 m) in de Far West en dan oostwaarts te lopen. Het bleek niet mee te vallen om vanuit Nederland alles voor elkaar te krijgen met de trekking agent en autoriteiten. Daarom ging Katja in juni 2010 een week naar Kathmandu om ter plekke meer informatie te vinden over de Far West en alles te organiseren. Toen hoorde zij voor het eerst van het project Great Himalaya Trail.

Great Himalaya Trail

De Great Himalaya Trail (GHT) is een set bestaande paden, die aan elkaar zijn geknoopt tot een gigantische voettocht. Deze trail gaat niet alleen door Nepal, maar ook door Bhutan en India. Het doel is dus niet zozeer de drielandenpunten van Nepal met elkaar te verbinden, zoals bij Katja en Henk, maar de gehele Himalaya te voet te doorkruisen. In Nepal is er een lage variant (Lower GHT) en een hoge, alpiene variant (Upper GHT). Het idee van Katja en Henk kwam – qua voettocht – toevalligerwijze in grote mate overeen met het project GHT en wel de Upper-variant.
Robin Boustead is de founder van de Great Himalaya Trail. In 2010/2011 heeft hij de route voor Nepal in kaart gebracht, inclusief een fotoboek The Great Himalaya Trail, A Pictorial Guide (2010) en een guidebook Nepal trekking and the Great Himalaya Trail (2011).
Het fenomeen Great Himalaya Trail is veelomvattender dan alleen een persoonlijk initiatief: het idee van een trektocht dwars door Nepal is omarmd door het ministerie van Tourisme en door o.a. de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Met als doel: meer toeristen trekken naar de onbekendere gebieden van Nepal. Katja en Henk hebben frequent contact gehad met Robin Boustead, die hen van waardevolle informatie kon voorzien. Op hun beurt konden zij Robin verder helpen met kennis over de Far West en de doorsteek van Bajhang naar Humla: het stuk dat niet is opgenomen in de Great Himalaya Trail.

Voor meer informatie: The Great Himalaya Trail

 

Etappe 0: Valse start 2010

Katja en Henk maakten in 2010 een start met de Nepal Traverse in de Far West van Nepal, maar zij kwamen niet bepaald ver: een totaal overstroomde rivier belette hen het drielandenpunt (en formele startpunt) te bereiken. En daarna was er sprake van een ongeval waardoor er voortijdig werd teruggekeerd naar Kathmandu.

Herkansing 2011: Etappe 1

Een halfjaar later startten Henk en Katja opnieuw in Darcula en met hetzelfde team: samen met Chhiree Sherpa en de locale Yubaraj Bam. Deze laatste verliet hen na drie weken. Na in totaal zestig dagen (waarvan 51 loopdagen) werd Jomsom bereikt, eindpunt van etappe 1. Doorkruist werden de Far West (Darchula en Bajhang), Humla, Mugu en Dolpo. De lengte van de tocht was 865 km plus 54.000 meters omhoog én omlaag. Al met al een unieke tocht door onontgonnen gebied, waar praktisch nooit toeristen komen. De ondernomen oversteek van Bajhang naar Humla is zonder meer exceptioneel te noemen.

Etappe 2a (voorjaar 2012)

Een korte etappe waarbij Katja en Henk met z’n tweëen zo´n 335 km liepen door de meer bekende gebieden van Nepal: Ganesh, Manaslu en Annapurna. Het duo volgde de GHT-route, uitgebreid met een lus via dorpje Naar en de pas Kang-La (5320 m).

Etappe 2b (najaar 2012)

Deze etappe ging van Sundarijal/Syabru (Langtang-gebied) naar Hongon/Tumlingtar ((Makalu-gebied), totaal ca. 520 km. De tussenliggende gebieden (Rolwaling) en (Everest) zijn ook doorkruist. Het betrof een alpiene etappe met vijf lastige passen tussen de 5300m en 6200m, waarbij de Upper Great Himalaya Trail is gevolgd. Er zijn 35.000 hoogtemeters gemaakt. In Last Resort – bij de start van gebied Rolwaling – voegde Chhiree Sherpa zich bij Henk en Katja.

Etappe 3 (najaar 2013)

De laatste etappe ging door het meest oostelijke deel van Nepal, het Makalu- en Kanchenjunga-gebied en is gerealiseerd in het najaar van 2013. Eindpunt (of beginpunt) van de Upper Great Himalaya Trail is het Kanchenjunga-basiskamp op 5150 meter, dat Katja, Henk en Chhiree Sherpa op 27 oktober 2013 bereikten. Het einddoel van de Nepal Traverse (de bergpas Jhingsang La op 6164 m, 12 kilometer oostelijk van het basiskamp) werd helaas net niet gehaald; het team strandde op 9 kilometer voor deze grenspas. Goud voor de Upper Great Himalaya Trail, Zilver voor de Nepal Traverse!