Yarchagumba-trekkers!

Het team is terug in plaatsje Dumlin. Het gebied noordelijk van Dumlin kent vele aardverschuivingen en verraderlijke ravijnen. Hoewel de paden lang niet zo modderig zijn als in het najaar, is het op diverse plekken toch goed opletten geblazen. Er moet nog veel gebeuren aan de infrastructuur, wil dit gebied toegankelijk worden voor de gemiddelde wandelaar.

Gisteren was het druk op de route in tegengestelde richting. In het westen van Nepal trekken mensen in grote getale naar de bergen om te zoeken naar de Yarchagumba: ze zogenaamde ‘Caterpillar fungus’, ookwel ‘Viagra van de himalaya’ genoemd. Het Api-gebeid is hierom beroemd. De paddenstoel parasiteert in een worm en doodt deze, om uiteindelijk van het gemumificeerde aanhangsel verder te leven en als een soort sprietje boven de grond uit te groeien. Deze halve insect / paddenstoel groeit tussen de 3500-5000m en is vanaf april/mei te vinden, wanneer de sneeuw smelt. Voor de vinder levert het per stuk ± 2 euro op en per dag worden er per persoon zo’n 2 à 20 gevonden. Dat levert dus een vermogen op, wat ook verklaart waarom er zo massaal naar de caterpillar fungus wordt gezocht. De Yarchagumba wordt een paar keer verhandeld en de prijs gaat zo diverse malen over de kop om uiteindelijk vnl. in China te worden verkocht voor 15 à 20 euro per stuk wat neerkomt op meer dan 4000 euro per kilo! Deze vorm van goudzoekerij verklaart ook waarom er hier in mei-juni nauwelijks dragers te vinden zijn. In dit deel van Nepal is het de grootste inkomstenbron voor veel inwoners. Katja en Henk hadden geen idee van de omvang van deze handel en de wereld erachter. Naar verwachting zullen ze op de rest van de tocht nog diverse tentenkampjes tegenkomen.

Vlak voordat het team gisteren terugkwam in Dumlin, gebeurde nog iets memorabels. Aan de Indiase kant van de Mahakali-rivier wordt met dynamiet een nieuwe (auto)weg gemaakt. In smalle gedeelten van de kloof bestaat het risico dat je ook aan de Nepalese kant geraakt wordt door vallende stenen. Vandaar dat het belangrijk is dat bewoners weten hoe laat dit gebeurt. Er was gecommuniceerd dat e.e.a. zou plaatsvinden exact om 18 uur. Maar wanneer het team om 16:10 uur passeert op de bewuste plek, wordt er vanaf de andere kant zenuwachtig gefloten en gebaard door politiemannen en wegwerkers. Om 16:15 uur gaat de ‘bom’ af en het team blijkt werkelijk net op tijd de cruciale plek te zijn gepasseerd. Niet te geloven, wat een geweld!

Het team verblijft vandaag in het grote huis van de leraar van het dorp, dezelfde plek als op de heenweg en vorig najaar. Vandaag is het wasdag want alles is inmiddels hartstikke vies. Ook heerlijk om de haren weer eens te wassen. Verder tijd om alle spullen goed uit te zoeken: extra eten, gas en kaarten die niet nodig waren, waren achtergelaten in Dumlin. Nu moet alles weer worden herverdeeld. Alleen al aan papier (kaarten en geld) wordt 2,5 kg meegezeuld! De rugzakken zijn de komende dagen weer een paar kilo zwaarder!

Na de afgelopen dagen richting zuiden te hebben gelopen, zal het team morgen afslaan richting oosten om verder te gaan met de Traverse oostwaarts. De eerste dagen is het bekend terrein, gezien de tocht van vorig jaar. Wat de glibberigheid en het weer betreft, zijn de omstandigheden aanzienlijk beter dan afgelopen najaar. En het weer is tot nu toe uitstekend. Bovendien treffen Katja en Henk het met Chhiree en Yubaraj. De twee Nepalezen kunnen het onderling zeer goed met elkaar vinden en ook als totaal team werkt het superbest. Kortom, net als vorig najaar, want daarom nodigden Katja en Henk dit tweetal opnieuw uit om hen te versterken op het vervolg van de deze tocht.