Nieuwe lodges uit de grond gestampt

Toen we hier in 2008 waren voor onze twee Manaslu-expedities (zie www.manaslu2008.nl ), waren er in dit gebied nog nauwelijks lodges. Op dit moment is overal bouwactiviteit. Het gebied maakt zich op voor zelfstandige trekkers. Dat zou volgend jaar een feit moeten zijn. Nu is het gebied nog steeds ‘restricted’ wat betekent dat je hier extra moet betalen voor de trekkingpermit en niet zelfstandig mag rondtrekken zonder gids. We zijn dus eigenlijk in overtreding, door hier ‘alleen’ te lopen.
Gisteren een wat kortere loopdag en sliepen we in een net gebouwde lodge in Ekle Bhatti (1600 m na Philim) bij een uiterst aardig echtpaar. Gedroogde paddenstoelen bij de dal bhat, wat een delicatesse!
Vandaag maakten we een goede loopdag – helaas wel grotendeels in de regen – en eindigden in Ghapsya in een lodge die niet alleen net af is, maar ook net geopend is. Ra, ra, want dit seizoen is al bijna ten einde. De lodge-baas bleek zijn enkelbanden te hebben gescheurd eind van de winter, en kon niet eerder hier naar toe komen. We zijn de allereerste gasten. Binnen is aan alles te zien dat de baas weet hoe het er in Alpenhutten aan toe gaat, dermate efficiënt is alles ingericht en gebouwd. En inderdaad de man blijkt drie keer in Frankrijk te zijn geweest. We hebben intensieve gesprekken met hem over de ontwikkelingen in Nepal en specifiek in dit gebied. Het wordt hier net als in Khumbu (het Everest-gebied), legt hij uit: een lodge is veelal geen eigendom meer van de eigenaar. Er zijn investeerders, deze welvarende mensen wonen in Kathmandu. De lodge wordt verpacht en de huurder exploiteert de lodge….
Overigens zien wij nog niet veel toeristen: in alle lodges in het Manaslu-dal (nu 3 nachten) waren we de enige gasten. Hoewel dat misschien ook komt, omdat we telkens tussen de reguliere dorpjes in slapen, gezien onze zoekerij een paar dagen terug.