Mooi weerzien Kyagin Gompa

Een dag eerder dan gepland komen we op de 24e sept aan in Kyagin Gompa op 3800 m, aan het einde van het Langtang-dal. Hier woont onze vriend Chhembel met zijn vrouw Ngima Dolma. Hun vijf kinderen zitten op kostschool in Kathmandu en komen slechts twee keer per jaar naar huis. Mooi weerzien! De dag erna is rust en verder acclimatiseren. En ons voorbereiden op de Tilmanpas (5310m). We hebben klimspullen, eten, gas etc. vooruit gestuurd met Chhembel vanuit Kathmandu. Afgesproken was dat hij ons zou vergezellen tot de pas of even na de pas. Hij is nooit over de pas geweest, maar vorig jaar voor het eerst wel tot de pas.
Toen we elkaar ontmoetten een week geleden in Kathmandu, meldde hij plots dat hij alleen met ons mee zou gaan samen met een vriend erbij. Of liever nog met 2 vrienden, wat voor hen de terugtocht veiliger zou maken. Met het eerste gingen we akkoord, sterker nog, we hadden hier zelfs al wat op geanticipeerd: we weten inmiddels hoe het hier werkt, bovendien zou dat inderdaad veiliger zijn. Voor de zekerheid hadden we een extra rugzak meegenomen. Rest van de extra benodigdheden voor een vierde man konden we nog in Kathmandu aanschaffen. We lieten Chhembel al deze extra zaken en ook ons eigen klimmateriaal + tent meenemen naar zijn huis: een dag met de bus naar Syabrubensi en dan nog 2 dagen lopen naar Kyagin. Zo liepen Henk en ik de eerste week met rugzakken zonder de overbodige ballast!
Alles blijkt nu goed aangekomen en we kunnen alles nu uitsorteren en verdelen. Einde van de middag de 25e komt dorpgenoot Norbu langs, die ons kleine team komende dagen zal versterken. We hebben direct een goed gevoel bij deze rustige man. Ook Norbu kent de route alleen tot de pas, maar kent verder het hele gebied rondom Kyagin als zijn broekzak. Gedurende 25 jaar was hij samen met zijn vader en de yaks in de zomer op de weiden boven Kyagin Gompa. Bovendien nam hij deel aan diverse beklimmingen van pieken hier in de buurt zoals Yala Peak, Dorji Lakpa etc. Kortom: vertrouwwekkend!

Lees meer blogberichten van Etappe 2b