Afdalen – fabelachtig landschap

Goed geslapen, niet op de koude sneeuw maar op een houten planken bed. Met z’n vijven (ons team van vier en een locale gast) lagen we in de ene helft van de teashop. Afgescheiden door een rieten wandje bestond de rest uit de keuken, waar de twee eigenaressen sliepen. Dergelijke situaties zijn hier in Nepal heel normaal: je slaapt allemaal bij elkaar. Na een ontbijt met pannenkoek vertrekken we. Het is genieten van wederom mooi weer en de warmte die de zon geeft. Heerlijk om af te dalen en weg te gaan uit kou van sneeuw en ijs! Verder worden we euforisch van de omgeving: zo wild en weids en zulke geweldige bergtoppen om ons heen. Bovendien brengt het prachtige herinneringen naar boven van lang geleden: in 1995 maakten we deze trektocht in omgekeerde volgorde (Tumlingtar, East Col, West Col, Mera Peak, Lukla) met Snow Leopard. Het gebied waar we vandaag lopen beschouwen we als een van de mooiste stukjes Nepal!

Landschap 4500m

In Langmale kharka – op 4400 m – worden we opnieuw verrast met een teashop waar we thee en noodle soup kunnen nuttigen. Het weer begint overigens te betrekken. Verder is het overduidelijk dat het hier de afgelopen dagen heeft gesneeuwd. Dit gebied staat – net als ten zuiden van de Tilman pas – bekend om meer neerslag, veroorzaakt door de hoge bergmassieven. De laatste twee uur lopen naar Yangri (Yangla) kharka vallen er natte sneeuwvlokken en is het vochtig koud. De kraakheldere droge lucht van vanmorgen en afgelopen dagen lijkt inmiddels ver weg! Daarom fijn dat we opnieuw een teashop aantreffen, en we geen tent hoeven op te zetten. Voor de tweede nacht binnen slapen, wat een luxe! Buiten kampeert overigens wel een klein team. Groot is de verrassing als blijkt dat het drie Nederlanders zijn. Hun staf (gids, kok, dragers) koken en slapen overigens wel binnen, en ook eten zij in de aparte ruimte die voor ons allen beschikbaar is. Vertrouwd maar ook een vreemde gewaarwording om weer Nederlands te praten met anderen!
Het drietal is via de ‘normale Makalu-route’ vanuit Tumlingtar hier naar toe komen lopen, dat is via het dorpje Tashigaon en de pas Shipton La. Zij zullen de dezelfde route weer terug nemen en maken zich zorgen om de sneeuwcondities op de pas. Wij proberen ze gerust te stellen, hooguit zal de sneeuw enkeldiep zijn schatten we in. Zelf zullen we morgen verder lopen via de Upper Great Himalaya Trail, maar dat is vanaf hier de niet-reguliere route. In Langmale kharka hebben we bij de teashop-eigenaar geinformeerd naar deze route. Hij gaf aan dat we makkelijk dagenlang kunnen verdwalen en dat de route bijzonder lastig te vinden is, zeker met sneeuw. Dat bericht is eigenlijk conform hetgeen Robin Boustead schrijft in zijn guidebook Nepal trekking and the Great Himalaya Trail: “The route through the Makalu region is probably the most difficult section of the GHT as it follows some rough trails only rarely used by locals when they search for medical plants and has many river crossings. You should be foolish not to employ a local guide from Hongon for at least the Barun khola valley.” Deze tekst had ik natuurlijk van te voren gelezen, maar aangezien wij de route niet vanaf het dorp Hongon lopen, maar in omgekeerde richting, schatte ik de kans dat we een gids tegen het lijf zouden lopen hier in de bergen nogal minimaal. De enige kans zou zijn op van de bergweiden ofwel kharka’s. Dit is dus het moment in de teashop van Yangri kharka, om te kijken of er iemand is, die ons een paar dagen kan ondersteunen met zijn locale kennis van het pad. En verdomd, we hebben echt ongelooflijk geluk. Er blijkt een jongen (Ngima), die afgelopen week als drager heeft gewerkt, die morgen terug zal keren naar huis (Tashigaon), maar die onze GHT-route blijkt te kennen. Hij liep deze route een paar maal eerder voor handelsdoeleinden en met schapen. Niet te geloven wat een geluk. Hij is bereid met ons mee te gaan. Super dus!

Teashop Makalu

Bekijk meer van Etappe 2b.