Aanloop Tilmanpas

Het is relaxed vertrekken op 26 sept: een korte dag lopen tot Langshisa kharka, een yakweide op 4100 m. Hier maken we kamp en bereiden de rivieroverschrijding voor van de volgende morgen over de Langtang khola. We zijn gewaarschuwd voor deze rivier: een ijskoude doorwading. Volgens de jongens is dit echter niet aan de orde, we gaan een balk construeren om erover heen te gaan. Hier zie je het voordeel als je met locale jongens werkt; die weten alle ins en outs. Zij weten de balken precies te liggen. Na afloop van de tocht zullen ze deze weer weghalen en op de geheime plek terugleggen. Zo worden die middag twee ‘ bruggen’ geconstrueerd.
De volgende ochtend vertrekken we om als eerste de rivier over te gaan: het voordeel van de ochtend is een lager waterpeil. Wat we echter onderschat hebben, is de temperatuur van die nacht. Beide balken zijn total verijsd. ‘Mistake’, verontschuldigt Norbu zich.
Maar ook hiervoor hebben de mannen een oplossing: zand erover. Die kenden we nog niet. Verdomd, het blijkt te werken. Goed en wel komen we over de rivier, voor mij weer een hele opluchting, want ik ben niet dol op rivieroverschrijdingen. Daarna volgt de route richting Tilmanpas. Uit eerdere tochtbeschrijvingen weten we dat de westkant van de morene wordt genomen voor de klim omhoog, of direct door de geul van de Langshisha-gletsjer. Maar ‘Nee nee’ schudt Norbu, ‘dit jaar niet mogelijk.’ Teveel water in de geul en de route erboven is deels vernietigd door landslides. We gaan dus via de oostkant omhoog. Het is een klein paadje met af en toe een steenman, een route die leidt langs het Dorji Lakpa basecamp. Prachtige kampplaats. Ook voor een paar andere bergen hier doet dit dienst als uitvalsbasis. Het is zo te zien lang geleden dat hier voor het laatst is gekampeerd. We traverseren daarna verder door de helling, allemaal prima terrein. Tot we verrast worden helemaal aan het einde, waar we gaan afdalen naar de gletsjermorene om deze over te steken. Een gigantische landslide belemmert de normale doorgang. Het is een tijdje puzzelen hoe we dit gaan oplossen. Maar uiteindelijk gaan we gewoon de puinzooi maar in. Het is allemaal net te doen. De gletsjermorene oversteken is opletten geblazen maar ok. Op 4650 m bij het gletsjermeer maken we kamp.

Lees meer blogberichten van Etappe 2b