Tashi Labtsa (5755 m)!

We vertrekken de 14e okt richting het Tso Rolpa-meer en de Trakarding gletsjer. Dit grote gletsjermeer bedreigde jaren geleden het hele dal met overstroming. Met hulp van Nederlandse technologie zijn er toen sluizen gemaakt. Maar naar we begrijpen is het nog steeds geen geheel veilige situatie. Wat kennelijk ook tot gevolg heeft dat er niet extra geinvesteerd wordt in dit gebied qua toerisme.
 Het is een indrukwekkend groot meer, ca 4 km lang. We lopen hier nog over weideterrein en kunnen bij Chukyima Kharka nog wat thee drinken. Daarna gaan we door over moreneterrein met blokken en losse troep. We hebben diverse kamp-opties nu. We stoppen bij twee kleine 
kampplekjes op de morene op 4700 m, een stuk voorbij Kharka Kabug. We kiezen voor twee wat kortere dagen nu, zodat we zo hoog mogelijk slapen voor de pas en dan vroeg (en dus veiliger ivm sneeuwcondities) de pas over kunnen gaan en afdalen (minder steenslag). Bijkomend voordeel dat we dan mogelijk nog zouden kunnen afdalen naar de eerste lodge in Tyangbo!
 Zo gepland zo gedaan.

Op 15 okt wachten we eerst tot de zon op de tent staat om te vertrekken. Het was niet alleen een koude nacht maar ook een slechte nacht voor mij. Ik heb afgelopen nacht buikloop gekregen, waarvan is niet duidelijk. Ik eet die ochtend niets. 
Onze dagtocht is gelukkig niet zo lang, het is vier uur lang op en af door het blokkenterrein en door de gletsjermeuk. Niet te geloven wat een puinbak. Daarna staat ons nog een rotsmuur van een uur te wachten, maar die valt mee. We fixeren 1 keer ons touw en klauteren verder gemakkelijk omhoog. Wat boffen we dat de rots droog is!
 Ook die nacht blijft droog. Dus de volgende ochtend profiteren we ook dan van droge rots. Alleen zijn er wat ijzige stukken in het begin, dat is eigenlijk het enige lastige van de klim omhoog. We zijn vertrokken om kwart over zes en staan om even na tien uur op de pas van 5755 m. De gletsjer zelf is geen enkel probleem, nergens problemen met spleten. Ook niet in de 100 m afdalen. Vanaf ca 5600 m volgt daarna een lastig stuk afdalen door een rotsgeul. Gelukkig treffen we wat rotshaken aan om ons touw eenmaal te fixeren. Het is weer super samenwerken met ons drieen, zo vertrouwd. En gelukkig zijn we de enigen vandaag over de pas!


Daarna is het nog een uur of vier verder afdalen door moreneterrein en daarna over een uitstekend paadje verder het Khumbu-gebied in. Wat zien we uit naar de warmte van een lodge en vooral vers eten! Om kwart over vier, precies 10 uur na vertrek komen we aan bij de eerste lodge in Thyangbo op 4300 m. Daarna is het welverdiend genieten van rust, haardvuur en eten!

Lees meer blogberichten van Etappe 2b