Laatste dag Kathmandu

8 Oktober. Morgen vertrekken Henk, ik en Chhiree (die ons ook op etappe 1 en deels bij etappe 2b vergezelde) per vliegtuig naar Tumlingtar. Het zaI er bloedheet zijn; de stad ligt op slechts 400 meter hoogte. In Kathmandu (1400 m) was het vandaag 26 graden, dus we zullen morgen rond de 35 graden aantreffen in Tumlingtar. Nogal zomers!

Terplekke maken we onze bepakking helemaal in orde: de gasblikjes zijn vorige week over de weg vooruit gegaan naar de lodge van vorig jaar. Ook ligt hier het resterende gas van 2012 en twee sneeuwankers, die wederom mee omhoog gaan. Verder zal – als het goed is – de lokale drager klaar staan, die we hebben geregeld. We zijn zo’n vier weken onderweg (deels in de tent) en daarmee is de hoeveelheid eten en gas te groot om naast alle andere trekking- en klimspullen met z’n drieën te dragen.

We zijn erg benieuwd hoe modderig de paden zijn de eerste week. De moesson is immers net achter de rug. Deze moesson schijnt overigens redelijk normaal te zijn verlopen. Met uitzondering van de extreme overstromingen in het grensgebied Nepal-India afgelopen juni, waarover we ook in Nederland konden lezen. Chhiree meldde ons gisteren dat de stad Darchula (waar we onze Nepal Traverse in 2011 startten), voor een derde is weggevaagd. We kunnen het bijna niet geloven. Het natuurgeweld is hier sowieso van totaal andere orde als wat we gewend zijn in Nederland. Door moessonregens, of zoals in 2011 de zware aardbeving in het Kanchenjunga-gebied. Enfin, we zullen de eventuele gevolgen daarvan mogelijk nog aanschouwen.

Vanaf morgen beschikken we niet meer over internet. Wel over een Thuraya-satelliettelefoon waarmee we zo mogelijk dagelijks een Twitter versturen. Dit is voorlopig dus het laatste blogbericht. Daarom een summiere samenvatting van de komende tocht: vanuit Tumlingtar gaan we via de dezelfde route als vorig jaar naar het noorden, waar we in Hongon de Upper Great Himalaya Trail weer oppakken naar het oosten. Hongon ligt op 2300 meter en twee dagen later komen we door een stuk lastige jungle op 3000 meter. Daarna zouden we vanuit Thudam (3500 m) vrij snel de pas Lumbha Sambha over kunnen gaan, ware het niet dat we niet geacclimatiseerd zijn. We zullen dus eerst aan de hoogte moeten wennen voor we deze 5160 meter hoge pas over kunnen steken, Kortom korte dagafstanden danwel pas op de plaats voor de gewenning aan minder zuurstof. Na de Lumbha Sambha pas komen we in het Kanchenjunga gebied. We dalen dan flink af, opnieuw richting jungle en gaan dan eindeloos op en neer en via de pas Nango La (4800 m) naar het dorp Ghunsa. Dit dorp ligt op het doorgaande pad richting de berg Kanchenjunga, met 8586 meter de nummer drie van de wereld. Via het Kanchenjunga-basiskamp gaan we dan richting de Jhingsang La, waarover we twee dagen geleden berichtten, Met 6164 meter zal dit het hoogste punt worden van deze etappe en tevens eindpunt van de Nepal Traverse. Vanaf nu is het: dit heldere doel voor ogen houden en gaan. Uiteraard als het weer en omstandigheden het toe laten!

Bekijk meer over Etappe 3.

Dit is de actuele etappe van Tumlingtar (Makalu) naar Taplejung (Kanchenjunga). Helaas beschikken we niet over internet onderweg. Wel sturen we regelmatig Twitters via de satelliettelefoon.

De eerdere etappes van de Nepal Traverse: etappe 1 (2011), etappe 2a en etappe 2b (2012).

Op de etappe-pagina’s zijn route, fotocollages en enkele filmpjes te bekijken. De gebiedspagina’s linken naar de blogs.