Dag van de logistiek!

7 Oktober. De afgelopen jaren stond er een chemicaliënton met materialen bij onze trekkingagent de Sherpa Ngima Dorji. Zo is het niet nodig om elke keer alle spullen heen en weer te vervoeren naar Nederland. De ton stond gisteren bij onze aankomst al klaar.
Verdeling van materialen vraagt wel om een goede lijst wat waar ligt, want driekwart jaar later begin je bij sommige spullen toch te twijfelen of ze nu in Kathmandu zijn gebleven of dat we een en ander meenamen naar Nederland om grondig schoon en droog te maken. Maar met een goede administratie en dito voorbereiding gaat alles steeds sneller. Temeer omdat we inmiddels precies weten wat hier wel – en dat is veel – en wat niet te koop is. Dit keer gaat er verder niets naar een depot onderweg, dus het is allemaal bijzonder overzichtelijk. Ook op onze hotelkamer, die de afgelopen jaren gelijkenissen vertoonde met een kleurrijke markt met bergen spullen en eten.
Het project om de wegen te verbreden in Kathmandu – ter vermindering van het verkeersinfarct op veel plaatsen – loopt nog steeds. In de buurt van ons hotel is de fase van afbreken voorbij – heel wat ondernemers en particulieren werden gedwongen hun huis of winkel af te breken. De aanblik van de wegen is bijzonder te noemen: er zijn stukken gereed met troittoir en al. Op andere plaatsen is het nog een grote chaos en een avontuur om er te voet langs te lopen. Het is hetzelfde contrast als de vervoermiddelen die hier rijden: een mengsel van riksja’s, tuk-tuks, brommers, motoren, opgelapte auto’s en busjes versus de meest luxueuze Mercedessen en Audi’s.

Het is in de stad trouwens relatief rustig: het is de landelijke feestweek Dasain. Veel overheidsinstellingen zijn dicht en scholen zijn zelfs een maand gesloten. In grote getale trekken de mensen uit de hoofdstad naar hun geboortedorp. Dat is ook de reden dat de interne vluchten overboekt zijn. Gelukkig hadden we onze boeking van de vlucht naar Tumlingtar in het Makalu-gebied al maanden geleden gedaan, dus die is woensdag 9 oktober gegarandeerd. Toen ik echter drie weken geleden suggereerde de vlucht een dag te vervroegen bleek dat niet meer mogelijk. En eigenlijk is dat ook wel prima: we hoeven ons nu niet te haasten om alles rond te krijgen. Morgen dus nog tijd om de puntjes op de i te zetten en nog wat te genieten van het goede weer en de uitstekende voorzieningen in Kathmandu.

Etappe 3: dit is de actuele etappe van Tumlingtar (Makalu) naar Taplejung (Kanchenjunga). Helaas beschikken we niet over internet onderweg. Wel sturen we straks regelmatig Twitters via de satelliettelefoon.

De eerdere etappes van de Nepal Traverse: etappe 1 (2011), etappe 2a en etappe 2b (2012).

Op de etappe-pagina’s zijn route, fotocollages en enkele filmpjes te bekijken. De gebiedspagina’s linken naar de blogs.